Türkiye´nin İlk Yerli Zeka Ölçeği Projesi  
Türkiye´nin İlk Yerli Zeka Ölçeği Projesi

Türkiye´nin İlk Yerli Zeka Ölçeği Projesi

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Çocuklarımızın değişik alanlardaki özel yeteneklerini olabildiğince erken yaşta belirlemeye ve dolayısıyla onlara o özel yetenekleri doğrultusunda özel eğitim programları geliştirmeye yönelik çalışmalarımız artarak devam edecek“ dedi.

Türkiye´nin İlk Yerli Zeka Ölçeği Projesi

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ali Güven Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´nde, Anadolu Üniversitesi ve Millî Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan "Türkiye´nin İlk Yerli Zeka Ölçeği Projesi" protokol töreninde yaptığı konuşmada, protokolün hayırlı olmasını diledi.

 

Bu psikoloji testlerinin uzun yıllar boyunca Türkiye´de ihmal edilmiş bir sorun alanı oluşturduğunu belirten Bakan Avcı, şunları kaydetti: "Bu testlerin gerçekte ne kadar kültür bağımlı olduğunu göz ardı ederek maalesef başka ülkelerde ve o kültürel bağlamlarda geçerliliği olan testler ayrım gözetmeksizin ülkemizde de uygulandı. Dolayısıyla burada ciddi bir zafiyet olduğu açıktı. Şimdi Anadolu Üniversitesi ile Özel Eğitim Genel Müdürlüğü bu zafiyeti ortadan kaldıracak bir çalışmayı başlattılar. Biz aslında başlamış bir çalışmanın protokolünü imzalıyoruz. Çocuklarımızın değişik alanlardaki özel yeteneklerini olabildiğince erken yaşta belirlemeye ve dolayısıyla onlara o özel yetenekleri doğrultusunda özel eğitim programları geliştirmeye yönelik çalışmalarımız artarak devam edecek."

 

Bakan Avcı, Millî Eğitim Bakanlığı olarak artık ´´Üstün Yetenekli´´ tabirini kullanmadıklarını anlatarak, her çocuğun kendine göre bir yeteneğinin olduğunu söyledi.

 

Yeteneğin erken yaşta keşfedilmesinin önemine vurgu yapan Bakan Avcı, "İmzalanacak çalışma tam buna yönelik bir testin protokolü oluyor. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

 

Anadolu Üniversitesi Rektörü Naci Gündoğan ise üniversitenin özel eğitim alanında 40 yıllık bir deneyime sahip olduğunu belirterek Türkiye´nin ilk yerli zeka ölçeği geliştirildiğini ifade etti. 

 

Konuşmaların ardından protokol, Özel Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör ve AÜ Rektörü Prof. Dr. Gündoğan tarafından imzalandı.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.