BAKAN YUSUF TEKİN, SİVAS'TA İL EĞİTİM DEĞERLENDİRME TOPLANTISINA KATILDI  
BAKAN YUSUF TEKİN, SİVAS'TA İL EĞİTİM DEĞERLENDİRME TOPLANTISINA KATILDI

BAKAN YUSUF TEKİN, SİVAS'TA İL EĞİTİM DEĞERLENDİRME TOPLANTISINA KATILDI

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sivas Valiliğinde düzenlen il eğitim değerlendirme toplantısına katıldı.

Bakan Tekin, Sivas programı kapsamında ilk olarak Valiliği ziyaret ederek Vali Yılmaz Şimşek'ten kentteki faaliyetler hakkında bilgi aldı. Daha sonra il eğitim değerlendirme toplantısına başkanlık eden Bakan Tekin, toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. 
 
Tekin, kentte eğitim öğretim sürecinin niteliğinin arttırılması, koşulların daha nitelikli hâle getirilmesi için alınması gereken tedbirleri görüşmek amacıyla il millî eğitim müdürlüğü bünyesindeki ilgili birim yetkilileriyle bir araya geldiklerini, detaylı değerlendirme gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Tekin, kentteki öğretmenevi ve bir okulla ilgili problemlerin olduğunu, deprem sebebiyle yık-yap kararı alınan okullarla ilgili gerekli çalışmaları yürüttüklerini, kararlar aldıklarını ifade etti.
 
Bakanlık olarak illerde ihtiyaç duyulan bölgelerde okul yapmak için bütçeden pay aldıklarını, belediye başkanlarının kendilerine destek olduğunu belirten Tekin, bazı kentlerde ise belediyelerle bu konuda problem yaşadıklarını anlattı.
 
Okul yapacak bütçelerinin bulunduğuna ancak arsa üretilemediğine dikkati çeken Tekin, şöyle devam etti:
 
"Arsa üretiyoruz, imar ve iskân gibi yerel yönetimlerden kaynaklanan problemlerle karşı karşıya kalıyoruz. Okullarımızın belediyeler tarafından yapılması gereken giderlerinin karşılığında bizden istenen rakamların çok yüksek olduğu belediyelerle karşı karşıya kalıyoruz. En son Eskişehir'de, İzmir'de yaşadığımız problemler... Bütün bunları göz önünde bulundurarak ben diyorum ki eğitim ve öğretim süreci yerel yönetiminden velisine, iş adamından hayırseverine, sivil toplum örgütünden kamu kurumlarına kadar hep beraber destek olmamız gereken bir süreç. Yerel yönetim seçimleri de yaklaşıyor. Ben yerel yöneticilerden, yönetimlere aday olan arkadaşlardan eğitim öğretim süreçleriyle ilgili projelerini de kamuoyuyla paylaşmalarını ve bu sürece destek olmalarını istiyorum.
 
Bu noktada Sivas Belediye Başkanımıza gerçekten teşekkür ediyorum. Okullarımızın ihtiyaçları, öğretmenlerimizin dertlerinin dinlenmesi, öğrencilerimize destekler konusunda Sivas Belediyesi, gerçekten güzel şeyler yapıyor."
 
Kentteki eğitim faaliyetleri
Kentteki eğitim faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Tekin, 21 yıl önceki derslik sayısının yaklaşık yüzde 50 üzerinde olduklarını söyledi.
 
Öğrenci sayısı azalmış olmasına rağmen bu noktada bulunduklarına dikkati çeken Tekin, şunları dile getirdi:
 
"Göstergeler, Türkiye ortalaması açısından bakıldığında Sivas'ta hem derslik başına düşen öğrenci sayısı itibarıyla hem öğretmen başına düşen öğrenci sayısı itibarıyla OECD ortalamalarının üzerinde bir rakamla karşı karşıyayız ama Sivas'ın coğrafi alanının genişliğinden kaynaklanan lokal ihtiyaçlar var, onları da biraz önce masaya yatırdık. Onlarla ilgili de gerekli tedbirleri alacağız. Ben, Sayın Cumhurbaşkanımıza şu tabloyu gördükten sonra bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten yirmi bir yıl önceyle kıyas kabul etmeyecek bir tabloyla karşı karşıyayız."
 
"Okullardaki inşaat teknolojisi birinci sınıf"
2002 yılında "Cumhuriyetin 100. Yılına Mektuplar" başlığıyla PTT'nin başlattığı kampanya kapsamında o dönem öğretmen, öğrenci ve velilerden 100. yılın Millî Eğitim Bakanlığına yazılmış mektupların PTT tarafından kendilerine gönderildiğini belirten Tekin, şöyle konuştu:
 
"Okuduğumda inanın içim acıdı. Çok değil, yirmi bir yıl önce öğretmenlerimiz; çalıştıkları okullarda fare istilasından, elektriklerinin olmamasından, su olmamasından bahsediyor ve diyor ki 'İnşallah, 100. yılda Türkiye'de bu tür problemlerle karşı karşıya bulunmayız.' Şu anda okullarımızın büyük çoğunluğu doğal gaz ve inşaat teknolojisi anlamında da gerçekten birinci sınıf ki şöyle söyleyeyim size, 6 Şubat depremleri de dâhil depremlerin hiçbirinde neredeyse bu tarihten sonra yapılan okullarımız hasar görmedi. Bu; inşaat kalitesi, yapı kalitesi açısından da tabloyu gösteriyor. Bunları görünce Sayın Cumhurbaşkanımıza eğitim öğretim süreçlerine katkısından dolayı Millî Eğitim Bakanı, bir eğitim gönüllüsü, bir veli olarak bir kez daha teşekkür etmek istiyorum."
 
Toplantı sonrası Selçuk Ortaokulu, Hayırsever Lütfi Abay İlkokulu ve Zeki Hayran İmam Hatip Ortaokulunu ziyaret eden Bakan Tekin, sınıflarda öğrencilerle bir süre sohbet ettikten sonra öğretmenler odasında meslektaşlarıyla bir araya geldi.
 
Genç MÜSİAD'ın 8. Olağan Genel Kurul Toplantısı

Bakan Tekin, programı kapsamında Genç MÜSİAD Sivas Şubesinin 8. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katıldı. Sivil toplum örgütlerinin önemine dikkat çeken Tekin, şunları kaydetti: Modern devletler, sadece hükûmetle ilgili organizasyonlarla değil, NGO (sivil toplum örgütü) dediğimiz yani hükûmet dışı organizasyonlarla beraber kamusal hizmetleri yürüttüğü zaman daha etkin olabilecek örgütlemeler hâline dönüştü. Dolayısıyla ben Türkiye'de sivil toplum örgütlerinin sayısının artmasını, hükûmeti bu anlamda yönlendirmesini ve bir lobicilik faaliyetiyle yönlendirmesini hem de bu anlamda hükûmetin yaptığı şeyleri, kamu otoritesinin yaptığı şeyleri, toplumsal desteğin sağlanması konusunda NGO'ları çok önemsiyorum. NGO'lar ile beraber meslek örgütlerini gerçekten çok önemsiyorum. Kamunun mutlaka sivil toplum örgütleri, meslek örgütleriyle birlikte çalıştığı zaman yapacakları şeylerin toplumsal desteğinin, katma değerinin daha fazla olacağına inanıyorum. O yüzden bugün Genç MÜSİAD'ın genel kuruluna katılma imkânımızın olmasından dolayı mutlu oldum.

 

Tekin, demokratik ülkelerde, demokratik kültürün yerleşmesi açısından bu tür yapılardaki seçim ve benzeri organizasyonları da önemsediğini ifade ederek, "Dolayısıyla burada bir seçimli genel kurula katılmış olmayı bu açıdan da önemli buluyorum. Aranızda bulunmaktan bu sebepten dolayı da mutlu oldum. Eğitimle ilgili olarak genç iş adamlarına önerilerim var. Eğitim sektörü uzun vadede önümüzdeki dönemde genç girişimci arkadaşlar için çok büyük fırsatlar sunmaya hazır bir alan. Eğitim teknolojileri gelişiyor. Teknolojiyle bağlantılı olarak eğitim öğretim süreçleri değişiyor. Bu anlamdaki ekonomik girişimleri, ticari girişimleri, mutlaka kendilerini şöyle bir gözden geçirerek gelişmelere ayak uydurmaları gerekiyor." diye konuştu.

 

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin'i de ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi alan Bakan Tekin, daha sonra Sivas Belediyesince düzenlenen toplantıda sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.